De wereld zwerfvuilvrij maken is geen sprookje

Peter Smith over vele druppels die het verschil maken

Eerder schreef ik over de mannen van By the Ocean We Unite die met hun projecten de plastic soep willen terugdringen. Hierop reageerde Peter Smith van Stichting Klean, wiens missie is om mensen massaal het zwerfvuil te laten opruimen. De wereld zwerfvuilvrij maken is geen sprookje, zei hij en legde uit hoe vele druppels het verschil kunnen maken.

Ruim vijf jaar geleden ontmoette ik Peter Smith tijdens een bijeenkomst waar hij vertelde over de Keep it Clean Day actie. Hij wist mij te enthousiasmeren om samen met een groepje een Keep it Clean Day te organiseren in Nijmegen. Ook al hadden we veel volgers op de social media en mensen die ons moreel steunden, op de bewuste dag in september 2012 kwam er slechts een handje vol mensen meedoen om het zwerfvuil op te ruimen.

Co2

Het leek een druppel op de gloeiende plaat, maar Smith gelooft desondanks dat het mogelijk is om de wereld van plastic afval te ontdoen: “De Plastic Soep, de enorme hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer hangt is er allemaal gekomen doordat mensen geloven dat wat zij bijdragen te klein is om een verschil te maken op het grote geheel. Het enige wat we hoeven te doen is mensen bekeren tot het juiste geloof: “Wat ik doe of laat maakt alle verschil van de wereld. Want als er een schaap over de dam is volgen er meer.”

“Wanneer jij één stukje plastic zwerfafval per dag opruimt op een vrolijke en zichtbare manier, dan zullen mensen je voorbeeld volgen. Eerst een enkeling, maar geleidelijk aan worden het er steeds meer. Stel nu eens dat je gemiddeld 12,5 gram per dag opruimt, de ene dag een pet-flesje en de andere dag een plastic zakje. Belangrijk is dat je er geen moeite voor doet, je gaat er dus niet speciaal voor naar buiten. Het meeste effect gaat het hebben als je het doet terwijl je met een vriend of collega wandelt.”

Plastic Madonna van Peter Smith
Zeemeermin van afval, Plastic Madonna van Peter Smith

Sloom maar gestaag

Smith is nu 5 jaar bezig om mensen te motiveren 1 stukje per dag op te ruimen. Dit doet hij met opruimacties en ludieke kunstwerken van afvalmateriaal zoals de Plastic Madonna in Rio de Janeiro, waarvoor hij regelmatig media aandacht krijgt. Hij heeft geen onderzoek gedaan naar de precieze resultaten. Maar gezien de media-coverage  en steeds meer mensen de zwerfie-boodschap uitdragen, schat hij dat er nu ca 12.000 mensen 1 stukje per dag opruimen: “Het lijkt aardig wat, maar het is nog ‘maar’ 0.07% van de Nederlandse bevolking.

Toch ruimen die nu ongeveer 4.500.000 stuks zwerfafval per jaar op. 

Dat betekent dat ik elke 4,4 maanden iemand inspireer om ook 1 stukje per dag op te gaan ruimen. En dat iedereen die het ook gaat doen ook elke 4,5 maanden iemand inspireert om het ook te gaan doen. Elke 4,4 maanden verdubbelt het aantal. Als we dit ‘slome tempo’ iemand inspireren volhouden, dan duurt het ongeveer 6,5 jaar, dat we de wereldbevolking zover hebben. En met een beetje extra media aandacht lukt het nog voor 2020.”

Momenteel is Smith bezig om een tweede Plastic Madonna te maken, waarvoor actrice Thekla Reuten met haar baby model heeft gestaan. Dit beeld moet nog gemaakt en we gaan daar straks mee reizen door heel Nederland en Europa. Hij zoekt hiervoor nog mensen om hem te helpen en te financieren. Binnenkort wordt hier meer over gepubliceerd. Heb je nu al een idee hoe je jet project zou kunnen steunen, laat het dan weten via de facebook pagina van Stichting Klean.

* De afbeeldingen in dit blogartikel komen van de website van Stichting Klean.

Het artikel is een paar jaar geleden geschreven, maar Stichting Klean is nog steeds actief.