Varen tegen de plastic tsunami

‘By the ocean we unite’ voert actie

Je hebt vast wel eens gehoord van de plastic soep. Mensen denken hier dat het gaat om een plastic eilandje ergens bij de kust van de Verenigde Staten. Maar het probleem beperkt zich niet tot een eilandje, want de plastic soep is al in alle zeeën en oceanen. Dit komt ook via je bord in jouw maag, ten minste als je zeedieren eet. Daarom is het zo belangrijk dat er steeds meer burgers in actie komen om die soep op te ruimen, vinden de mensen van By the Ocean we Unite uit Amsterdam. Daarom gaan ze varen tegen de plastic Tsunami.

Per jaar komt er zo’n 4 tot 12 miljard kilo plastic in zee. 80% van dit vuilnis komt van het land en verspreidt zich over alle buitenwateren op de wereld. Er is zelfs plastic gevonden in de Marianatrog, het diepste zeeniveau ter wereld ten Zuid-Oosten van Japan. Plastic vergaat niet, veel zeedieren en vogels eten het plastic op of stikken erin en gaan vervolgens dood. Plastic verkruimelt ook tot microscopisch of zelfs nanoscopisch kleine deeltjes en komt zo in de cellen van zeedieren terecht. Dit wordt vervolgens weer door andere zeedieren en mensen opgegeten. Briljante uitvinders, zoals Boyan Slat, bedenken manieren om de oceanen aan de oppervlakte van plastic te kunnen ontdoen. Maar er is nog niks uitgevonden om de miniscule plasticdeeltjes die de gezondheid van mens en dier wereldwijd bedreigen, te verwijderen.

De ergste vervuilers

Veel mensen maken zich boos om wat er gaande is en vragen zich af wie de ergste vervuilers zijn. Misschien zijn het de ontwikkelingslanden of de Verenigde Staten? Maar kijk bij de rivier of op het strand om te weten dat Nederlanders er net zo goed een potje (plastic soep) van maken. Het gekke is, dat de meeste mensen zich toch wel bewust zijn van het milieuprobleem. By the Ocean we Unite, wil op een positieve manier zuiniger met onze leefomgeving omgaan.

De mannen gaan een paar keer per jaar met Europese universiteiten op expeditie op de Noordzee om onderzoek te doen. Omdat universitair onderzoek niet erg fijn leesbaar is voor de grote massa, willen ze een brugfunctie vervullen. Dat doen ze door veelvuldig contact te zoeken met de media en met Europese basisscholen. Daar geven ze voorlichting over de plastic soep. Daarnaast organiseren Beerenfenger en Van Thiel bedrijfsuitjes waarbij ze gaan strandjutten om zo meer aandacht te vragen voor het probleem. Van de opbrengst uit de uitjes en een crowdfundproject willen ze de komende expedities betalen.

Actiegroepen

By the Ocean we Unite is niet de enige club, die zich inzet voor het milieu. Greenpeace, Sea First en Sea Shepherds voeren ook actie voor schonere en diervriendelijke oceanen en andere waterwegen. Zij hebben al successen behaald, maar deze zijn slechts een druppel op de gloeiende plaat,. Het probleem ligt vooral bij de grote massa en overheden die geen verantwoordelijkheid nemen om hun eigen afval op te ruimen. Dat de overheid er meer aan kan doen, bewijst Singapore. De straten zijn er behoorlijk schoon, omdat je een boete van 1000 dollar kunt krijgen als je je rommel op straat gooit. En wanneer de straten schoon zijn, kan er ook geen afval in de zee waaien.

Wil je meer weten over By the Ocean we Unite en het varen tegen de plastic Tsunami? Kijk dan op: http://bytheoceanweunite.org