Het varken van Venus

archief artikel uit 2006 voor Tubelight

Je ziet ze al lopen: twee heren hand-in-hand met ieder een grote roze met zilveren schedelbroche op hun colbert. De ene schedel kijkt naar links, de andere naar rechts. De inhoud van de schedels is verdeeld in zeven ‘hersenkwabben’, waarvan op de grootste ten hoogte van het voorhoofd ‘SEX’ staat. Op de andere kwabben staat ‘Cars’, ‘Beer’, ‘Football’, ‘Money’, ‘Sport’, maar een klein kwabje is ongedefinieerd. Welke geheimzinnige gedachten zouden daar schuilgaan?

De humoristische broches van de pas afgestudeerde kunstenaar Jaanika Pajuste, maken deel uit van een serie van vijf broches, die allemaal ‘Men’s Talk’ heten. Twee andere broches, roze en zilver met Swarovski-kristallen, beelden een Venus van Milo met varkentje uit. “Mijn werk laat niet alleen zien hoe mannen over vrouwen denken, maar ook hoe vrouwen zich aan mannen presenteren. Venus symboliseert het schoonheidsideaal en het varkentje de vleesmarkt.” aldus Pajuste.

Pajuste studeerde in 2006 af aan de Eesti Kunstiakadeemia in Tallinn en exposeert al vanaf 2001. Zij is een van de winnaars van de Marzee aanmoedigingsprijs, die sinds 1999 door de Nijmeegse Galerie Marzee wordt uitgeloofd aan pas afgestudeerde edelsmeden. Galeriehoudster Marie Jose van den Hout reist naar diverse uithoeken van de wereld om aanstormend talent te scouten. Ze kiest haar kunstenaars op de beeldende kwaliteit van hun sieraden: het moet een eigen waarde als klein kunstwerk bezitten [1]. De winnaars van dit jaar zijn Brandon Wallace, Nina Oikawa, Sun-Kyoung Kim, Carmen Hauser, Jaanika Pajuste, Lynne Kirstin Murray en Carla Castiajo.

 

De meest extravagante inzendingen werden gemaakt door Jaanika Pajuste en Carmen Hauser. Het werk van de Duitse Hauser, die zojuist is afgestudeerd aan de Fachhochschule Trier locatie Idar-Oberstein, is tevens geonspireerd door Venus. Een enorme gelijknamige broche doet de godin van de liefde qua schoonheid eer aan. Het is een brede v-vorm afgezet met pareltjes, die met gouden haakjes ter hoogte van de schouders vastgemaakt wordt, als ware het een ketting. Hauser wil graag grensoverschrijdend bezig zijn, door combinaties te maken van metaal, parels en stof. Dit is bijvoorbeeld goed zichtbaar bij het merkwaardige collier ‘L’Ouverture’. Dit bestaat uit stof bezet met pareltjes wat je met een ritssluiting groter en kleiner kan maken. Je zou het kunnen vastnaaien aan een vest, maar ook los boven een diep decollete kunnen dragen.

Op de eindexamententoonstelling was ook veel werk van andere genomineerden te zien. De ‘hi-tech’ broches van Matej Bezuch van de Academy of Fine Arts and Design uit Bratislava waren leuke vondsten. Ze bestonden uit zilveren miniatuur computerschermen met verschillende teksten zoals “$ Virtual Money”, en “Kopiruje sa” met het windows- icoontje, waarbij bestanden worden gekopieerd. Bij zes van deze broches hangt onder aan het scherm een klein katrolletje met usb-plugje. Voor de cyberpunker Bezuch symboliseert dit plugje de verbinding tussen de man en het computernetwerk. Je kunt zo een hele nieuwe identiteit vormen, vindt hij. Misschien refereert hij aan de ongedefinieerde hersenkwab van Jaanika Pajuste’s ‘Men’s Talk’. Het zou interessant zijn om te zien wat Bezuch’s usb-stick in het roze hoofd van Pajuste zou ‘uploaden’.

 

Internationale Eindexamententoonstelling t/m 30 september 2006

Galerie Marzee

Lage Markt 3 / Waalkade 4, Nijmegen

http://www.marzee.nl

© Karmijntekst