Mariken van Nimwegen volgens Jac Splinter

Nijmegen Visueel kunstproject in de Benedenstad

archief artikel uit 2009 voor Benedenstadnieuws

Jac Splinter bedenkt leuke dingen voor de mensen, zoals Park ’44 en het SSTT-verkeersbord bij de MacDonalds. Nu maakt hij in de Benedenstad een film van zijn eigen interpretatie over het leven van Mariken van Nimwegen.

Veertien kunstenaars van Nijmegen Visueel zijn momenteel volop bezig in alle 44 wijken van Nijmegen creatieve projecten uit te voeren. Aan deze projecten werken ook bewoners van de wijk mee. Deze worden gefilmd en op een gezamenlijke DVD gezet, die in september 2009 in alle wijkcentra zal worden vertoond. Jac Splinter neemt drie wijken voor zijn rekening: de Benedenstad, de Weezenhof en Aldenhof.

Voor de Benedenstad maakt Jac een tweedelige film over Mariken van Nimwegen met in de hoofdrol Susan van Leeuwen van het Architectuurcentrum Nijmegen. Jac: “Ik ga een oude zwart-film maken met ouderwetse tekstpaneeltjes erdoor. Er komt muziek onder van de Nijmeegse componist Bo van der Graaf. Ik laat Susan kaaswinkel de Wit binnenlopen. Vervolgens monteer ik daar een tekstpaneeltje onder: “Kijk hier ging Mariken Kaas halen” Vervolgens huppelt Susan door de Hezelstraat, gaat een drankje drinken bij een van de terrasjes en komt ze bij de tante, die natuurlijk in de hoerenbuurt woont. Ze wordt de straat op geschopt, zwerft door de stad en komt uiteindelijk buiten de stadsmuren terecht bij de kruittoren. Volgens het boek sliep ze onder een grote struik in het Valkhofpark en wordt ze verleid door de duivel. “ Wie de duivel gaat spelen is nog een verrassing. Het tweede deel speelt zich af bij de Grote markt met het Wagenspel. Mariken wordt hoog in de lucht gegooid en breekt al haar botten, als ze weer op de grond valt. In plaats van dat ze dood gaat, krijgt ze van God vijf ringen die ze door te bidden moet zien kwijt te raken. Daarna gaat ze naar Maastricht waar de ringen voor de boetedoening afvallen.”

Filmdebuut

Het is niet toevallig dat Susan van Leeuwen haar filmdebuut als Mariken gaat maken. Ze benaderde Jac namelijk al eerder om samen met hem iets kunstzinnigs met de blinde muren te doen in de Benedenstad, waar ze woont. Jac vond het leuk om dit te combineren met de legende van Mariken van Nimwegen. Jac: “De historie van Mariken mag wat meer gepromoot worden en niet alleen op de website. De meeste mensen kennen allen de beelden met Mariken en Moenen, maar die van de vijf ringen weten ze niet te vinden. Ze bevinden zich bij de Waag tussen de poort naar de kerk toe, bij Café de Blauwe Hand en in de Vijfringengas. Het lijkt mij daarom een goed idee om de beelden te markeren in de stad. Op elke lantaarnpaal vind je een verwijzing naar een parkeerautomaat, maar nergens vind je een verwijzing naar Mariken. Ik kan bijvoorbeeld een markering maken met: “Kijk, hier viel Mariken van de toren.” of “Hier stond het wagenspel van Mariken.” Er wordt sowieso te weinig aandacht besteed aan Nijmeegse beroemdheden, vindt Jac. “Zodra ik wethouder van cultuur wordt, ga ik hier wat aan doen.”

© Karmijntekst schreef dit artikel voor het Benedenstadnieuws.