ZEYNA! geen Mieke alsjeblieft!

Ik had nog nooit gezien dat een vrouw met haar borsten kon rollen. Ik keek daarom ook mijn ogen uit tijdens de Vierdaagse feesten in 2008, toen Zeyna geflankeerd door twee jonge dames in Cleopatra-tenue het Oase podium in Nijmegen opkwam voor de eerste act.

Haar borsten rolden van links naar rechts en weer terug en vervolgens deed haar buik hetzelfde. De jonge Cleopatra’s bewogen een beetje met hun heupen. Zo leek het alsof ze hun buik een beetje bewogen, maar ze hadden helemaal geen buik. Zeyna en haar leerlingen zouden de laatste avond van de Vierdaagse tijdens het 1001-nacht programma het publiek op zijn kop zetten. Maar dat lukt niet zo goed als je een blik Nijmeegse meisjes opentrekt, die meer met hun armen en benen zwaaien dan met hun buik en heupen.

In de tweede act kwam hier verandering in: een vrolijk blondharig dikkertje kwam op. Zij bleek de enige te zijn die geen moeite had om haar buik te laten trillen, al was het maar door op de maat van het zoetgevooisde Arabische gezang rond te huppelen. Massoud, een vriend met wie ik naar dit optreden keek, vroeg verveeld of we misschien beter ergens anders heen konden gaan. Nee, dit was zeker niet het echte buikdansen. Ik zei hem dat waarschijnlijk de laatste act beter zou zijn, dus dat we maar even geduld moesten hebben. Het publiek, dat voornamelijk uit Iraniërs, Afghanen, Marokkanen, Turken en een paar Nederlanders bestond, reageerde lauwtjes op de goedbedoelende meiskes op het podium, totdat Zeyna weer rollend met haar borsten opkwam. Er steeg een oorverdovend gejoel op uit het publiek. Zeyna plaatste een zwaard op haar hoofd, dat bleef liggen, terwijl ze heftig met haar heupen schudde. De act duurde helaas niet langer dan vijf minuten. “Ach” zei ik tegen Massoud: “Nederlandse vrouwen kunnen zoiets helemaal niet.” Maar niets bleek minder waar, toen presentatrice Nazima Shaïkh door de microfoon brulde: “Dames en Heren! Geef Mieke en haar leerlingen een daverend applaus!!!” Zeyna’s gezicht verstrakte en zei (zonder microfoon) tegen Nazima: “Zeyna” Nazima keek eerst verbaasd naar Zeyna en wilde weer wat zeggen, maar Zeyna herhaalde nu wat harder: “ZEYNA! Geen Mieke alsjeblieft!”

© Karmijntekst verzorgt: