Arnhemse Awearness Shoptour

Jeanette Ooink en Wilma Mulder van Awearness Fair Fashion organiseerden op 13 oktober in de week van de duurzame mode een bijzondere tocht. De Arnhemse Awearness shoptour liep langs de meest in het oog springende eerlijke modewinkels van de Gelderse hoofdstad. We liepen niet door het centrum, maar door de donkere achterafstraatjes van Klarendal.

Het Arnhemse Awearness Fair Fashion wil de consument meer bewust te maken van de kledingindustrie, want deze is voor veel mensen niet transparant. Zo is het moeilijk te zien of kleding uit de meeste gewone winkels niet door Aziatische (kind)slaven wordt gemaakt. Tevens is onduidelijk of er veel milieuonvriendelijke processen bij de productie zijn betrokken of dat er dieren voor worden gedood. Awearness Fair Fashion wil daar meer helderheid in creëren en tegelijkertijd duurzame en lokale kledingateliers stimuleren.

Bekende Nederlanders

Als eerste bezochten we het kledingatelier van Jan Boelo, Danielle Derksen en Gregorie Bolder die ons ontvingen met lekkere hapjes en drankjes. Bolder maakt dameskleding van oude herenpakken. Derksen, die vegetariërs is, zorgt ervoor dat er voor haar materiaal geen dierlijk materiaal is gebruikt. Zij heeft ook Floortje Dessing, Antoinette Herzenberg en Marianne Thieme in haar klantenkring. Jan Boelo is de meest bekkende modeontwerper van deze drie en heeft Heleen van Royen, Sebastiaan Labrie en Doutzen Kroes in zijn klantenkring. Maar hij is het minst duurzaam, want Boelo gebruikt lamsleer en werkt niet expliciet met gerecyclede materialen.

Vervolgens liepen we naar het superduurzame Mode met een Missie. De kleding wordt gemaakt van afgedankte kleding en het naaiatelier is een ervaringsplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. In tegenstelling tot het eerstbezochte atelier werken hier geen afgestudeerde mode ontwerpers, maar de kleding die hier gemaakt is is wel uniek, legt medewerkster Fleur van Lent uit.

Arnhemse Awearness Shoptour

Als veganist werd ik wel een beetje kriegelig in het piepkleine winkeltje Net-A van styliste Annet Veerbeek. Zij verkoopt daar kleding en asseccoires, die gebruikt zijn voor fotoshoots en modeshows. Er lag veel leer en bont, dat anders zou worden weggegooid na een keer dragen. Een bezoekster vroeg aan Veerbeek of ze niet veel kritiek kreeg met al dat bont, waarop Veerbeek zei: “ Ah dat valt best wel mee. En vintage bont kan toch wel? Die meiden van Artez (de kunstacademie) lopen tegenwoordig bijna allemaal met bont rond! “ Ook al is haar kleding diervijandelijk, Veerbeek’s activiteiten zijn niet allemaal blasé, want ze geeft ook wel eens gratis styling workshops bij het Blijf-van-mijn-lijfhuis.

Oude gordijnen

Zeer artistiek en uniek is het werk van Chris Meijers, die speciaal voor haar creaties stoffen laat printen. De kleding is vooral gericht op dames van 40+, veel mantelpakjes, rokken en jurken. Ze begint bij de print en

laat dat op stof drukken. Uiteraard zijn de stoffen en verven milieuvriendelijk. Het is de bedoeling dat de kledingstukken een leven lang meegaan.

De Slowaakse Martina Marekova runt samen met haar man Bart kledingwinkel Bartinki, die naar hunzelf vernoemd is. Zij maakt unieke kleurrijke kledingstukken voor vrouwen van restmateriaal, oude gordijnen van oma op zolder en gebruikte kledingstukken. Marekova is ook dol op geborduurde prenten, die ze veelvuldig in haar creaties verwerkt.

Als laatste bezoeken we Mirte Engelhard, die bewust kleine producties op maat maakt. De kleding is meestal voor vrouwen en soms voor mannen. Haar stijl is een beetje mannelijk met een sporty twist. Ze werkt niet met gerecyclede stoffen, maar verwacht dat de consumenten langer met haar kledingstukken doen.

Meer weten over Awearness Fair fashion? Kijk dan op de website.